Затвор за телефонни измами
Затвор за телефонни измами / Дарик Сливен, архив

Двама мъже от Сливен влизат в затвора заради участие в схема за телефонни измами. Главният организатор е неизвестен. Две години затвор постанови първи наказателен състав на Районен съд - Сливен с председател съдия Ангел Гагашев на 48-годишен от Сливен за участие в телефонни измами. Той ще лежи зад решетките при първоначален общ режим за това, че в условията на продължавано престъпление, в съучастие като помагач с неустановено по делото лице и с друг мъж на 26 години, с инициали В. Д. като подбудител от 19 март 2014 г до 8 май 2014 г. е участвал в измамата на шест души. Имотната  вреда е на обща стойност 18 116, 15 лв. Съдът смени и мярката му от подписка в арест.

Затвор наложи Районният съд и на още един от участниците в групата за измами - 26-годишен мъж от Сливен с инициали Д. Б. Съдът определи на подсъдимия по настоящата и по влезли в сила други присъди едно общо наказание и приведе в изпълнение наказание от една година и четири месеца затвор при първоначален общ режим, наложено му от Районен съд – Несебър.

В началото на месец март 2014 г. Д.Б. пуснал във вестник обява, че търси работа. На 19 март му се обадил мъж, който му казал, че преди години е работел като лекар в Сливен, а сега е лекар в Русе и първоначално му предложил да извършва курсове с автомобил за пренос на документи и кислородни бутилки до дунавския град. По-късно същия ден го изпратил да отиде до улица в Сливен, за да вземе пакет. Не знаел, че това са пари от телефонна измама, които занесъл в Русе, като част от сумата оставил за себе си.

„Работата” продължила, като на мамените по телефона хора се обаждали  мъж или жена, които се представяли за лекари. Към схемата се включил и 48-годишен мъж, също от Сливен, който започнал да ходи по адреси, а по-младият транспортирал парите в Русе, като оставял за двамата в Сливен част от тях за свършената работа.След известно време „лекарят“ от Русе заявил, че В. Д. ще  ходи да взема пари от хора и в градовете Нова Загора, Ямбол, Стара Загора, Казанлък, Гълъбово. При един от случаите той бил арестуван.

Двамата задържани са осъдени да платят на потърпевшите взетите суми ведно с лихвите от датата на получаването им. Част от сумите трябва да бъдат платени солидарно. Те трябва да платят поравно и разноските за експертизите в размер на 123, 80 лв. Всеки  отделно трябва да плати такси върху уважената част от исковете в общ размер на 515, 70 лв.

 

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред Окръжен съд - Сливен.