/ iStock/Getty Images
25 са новите случаи на заразата в облатта
В област Сливен бяха възобновени засилените проверки от страна на РЗИ и ОД на МВР за спазването на противоепидемичните мерки по указания на областния управител Чавдар Божурски, съобщиха от Областния кризисен щаб.

Здравните инспектори са посетили 43 обекта в областта, нарушения не са констатирани. Полицаи са извършили 61 проверки, от които 48 в община Сливен - 39 в закрити обществени места и 9 в обществения транспорт.

Дванайсет проверки са осъществени в Нова Загора, Котел и Твърдица. В Сливен са съставени 9 предупредителни протокола и 10 акта за неносене на предпазна маска за лице.

Извършени са 316 проверки за спазване на карантината в Сливенско

Огнище на работното място е регистрирано през последното денонощие в Сливен, заболели са трима служители в търговски обект. Днес е започнало карантиниране на контактните им, а в обекта е извършена пълна дезинфекция.

Общият брой на диагностицираните с COVID-19 жители на областта е 25 души. Четирима души са заболели в семейни огнища. Сред тях е ученик, който не е посещавал училище заради дистанционното обучение, и служителка от непедагогическия персонал в сливенско училище, която също не е имала контакти с колегите си на работното място.

Само четири са положителните резултати от безплатните изследвания с бързи антигенни тестове на общо 873-ма учители и непедагогически персонал от училищата в областта. В кампанията, провела се от 25 януари до 3 февруари, са се включили с близо 200 души по-малко от първоначално заявилите желание.

По данни на РУО, общият брой на педагозите и служителите от непедагогическия персонал в училищата възлиза на 2 752-ма души. Ваксинирането ще започне в средата на следващата седмица.

Общо 35 болни са излекувани, починали са трима пациенти с COVID-19. Към момента активните случаи в областта са 360, като преобладаваща част от тях са в най-голямата община, Сливенската - 317. Под карантина са 822 души.
БТА