/ Thinkstock/Getty Images
90 на сто от новорегистрираните с ХИВ у нас тази година са се инфектирали по сексуален път. Едва в 9 на сто от случаите заразата е осъществена при инжекционна употреба на наркотици, съобщиха от здравното министерство. Оказва се, че в България разпространението на вируса е двойно по-ниско, в сравнение със средното за Европа.
 

СПИН ХИВ
ThinkStock/Getty Images


Почти половината от инфектираните през 2018 година са във възрастовата група между 30 и 39 години, запазва се и тенденцията в съотношението между серопозитивните мъже и жени - 6 към 1.
 
186 души са потърсили спешна помощ в МБАЛ “Д-р Иван Селимински”-Сливен

От ведомството информират, че от днес започва лятната Национална антиспин кампания, която ще продължи месец. Всяка от регионалните здравни инспекции разкрива пунктове за безплатно и анонимно изследване за коварния вирус.
 
Планирани дейности от 28-те Регионални здравни инспекции във връзка с провеждането на лятна антиспин кампания в периода 15 август - 15 септември 2018 г.


РЗИ-СЛИВЕН:

В периода 20-27 август от 08:30 до 12:30 часа и от 13:00 до 15:00 часа - Седмица на отворените врати във вирусологична лабораторията на Регионална здравна инспекция в Сливен с анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН и предоставяне на здравно-образователни материали.

РЗИ-ЯМБОЛ:


Анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН под надслов „Направи си тест за ХИВ!" От 15 август до 15 септември - Дни на отворените врати в лабораторията на РЗИ-Ямбол, с адрес: . Ямбол, ул. "Д.Благоев" № 71, РЗИ - микробиологична лаборатория; приемно време от 10:00 до 15:00 часа.

Информационна АНТИСПИН кампания, организирана съвместно с доброволци от БМЧК и МКБППМН. Ще бъдат раздавани здравно-образователни материали, картички и презервативи.