Започна учебната година в Центъра за подготовка на специалисти
Започна учебната година в Центъра за подготовка на специалисти / Валерия Тодорова

Центърът за подготовка на специалисти - Сливен откри тържествено учебната година днес, 9 януари. От един месец доскорошният Център за подготовка на танкови подразделения вече е Център за подготовка на специалисти (ЦПС) с командир полковник Христо Стаматов. За да бъдат избегнати съкращенията в хода на реорганизацията и намалената щатна структура, много военнослужещи намериха реализация в нови гарнизони, други излязоха в пенсия и само 26 военнослужещи изчакват излизането на регистъра с новите вакантни длъжности.

Основните задачи пред формированието са свързани с подготовката на военнослужещи в първи модул за придобиване на първо сержантско звание и във втори модул за квалификация. Освен това Центърът в Сливен подготвя командири и мерачи на бойни бронирани машини, механик водачи на верижни машини за Българската армия, осъществява се обучение на шофьори на автомобили, водачи на БТР, на БРДМ и логистични специалисти.

За оказване на помощ и/или преодоляване последствия от бедствия Центърът има формирование за овладяване на пожари, формирование за действие при тежки зимни условия, формирование за разузнаване и унищожаване на невзривени бойни припаси, които се поддържат в необходимата готовност, за да изпълнят своите задачи при необходимост.