Започна гласуването за конкурса „Eвропейско дърво на годината 2013”
Започна гласуването за конкурса „Eвропейско дърво на годината 2013” / Община Сливен

 

200-500 годишна черница и двата ореха от сливенското село Глушник представят България в международния конкурс  „Европейско дърво на годината 2013”. Гласуването започна от днес и ще продължи през целия месец февруари на сайта www.treeoftheyear.org, като последната седмица броят подадени гласове ще бъде скрит. Резултатите ще бъдат обявени на 1 март 2013 година.

Вековните дървета от с. Глушник - черница и два ореха, които се състезаваха с обща номинация за приза „Дърво с корен 2012" спечелиха първо място в конкурса, организиран от фондация „Екообщност". 3 величествени вековни дървета, издигащи стволове в двора на къщата на Стефан Стефанов от село Глушник, са го подтикнали да се разрови по-дълбоко в миналото им. Така Стефанов се отправя на пътешествие в историята. Мястото се оказва свързано със значими фигури от българското освободително движение. Паскал Воевода е бил собственик на къщата и в двора, под дърветата, които пазят историческите тайни, се е събирала четата на Панайот Хитов.

Дърветата са и до началото на стар римски път. Историческите източници свързват мястото с древната тракийска цивилизация - тракийски могили и светилище са само на 1 км от тях. Местните хора са решени да популяризират защитените дървета заедно с богатото историческо наследство.