Празник на Сливен
Празник на Сливен / община Сливен
Връчиха годишните награди на община Сливен  в навечерието на празника на града – Димитровден.

Това стана на церемония в зала „Сливен”. В тържествения концерт-спектакъл по повод връчването на наградите за първи път прозвуча музикалният орган, монтиран наскоро.

В концерта участваха Сливенският оркестър, с диригент Димитър Караминков, смесеният хор „Добри Чинтулов”, с диригент Методий Григоров, органист Мария Славова, оперните певци Беса Лугичи – сопрано и Михаил Михайлов – тенор и артистите от Драматичния театър „Стефан Киров” Вяра Начева, Ивайло Гандев, Августин Демерджиев и Димитър Марков.

Празник на Сливен
община Сливен


Кметът на община Сливен Стефан Радев връчи голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” на  проф. Ивайло Христов - артист. Носителят на наградата е сред едни от най-успешните и популярни български актьори с над 130 роли в театъра и киното. Професионалният му път започва на сцената на Драматичен театър „Стефан Киров“ – Сливен, където участва в над 20 постановки.

Празник на Сливен
община Сливен


„Хиляди пъти съм се качвал на сцена, но никога не съм бил толкова развълнуван. Всяка плочка, всяко дърво в Сливен свързвах със свой спомен. Разбрах как се е чувствал Одисей като се е върнал в своята Итака. И се заредих с нова енергия. Колко е хубаво човек да се връща към началото. Ето това ми се случи днес. Имах един прекрасен ден и затова ви благодаря!”, каза Ивайло Христов.

Наградата за стопанска инициатива на името на първия български индустриалец Добри Желязков – Фабрикаджията представи председателят на Общинския съвет Димитър Митев. Носители на наградата са управителите на „ХЛ – Топмикс“ ООД Пламен Даскалов, Стефан Колев и ЙенсРейман.

Наградата получи Ваня Бахчеванова – прокурист на фирмата. „Тази награда е доказателство, че добре свършената работа не остава незабелязана. Решението ни е да дарим на Дневния център за деца с увреждания в кв. „Дружба” паричния ѝ еквивалент, като всеки от екипа на компанията ще добави към сумата лични средства. Благодарим, че имаме възможност да направим това”, каза Бахчеванова.

Празник на Сливен
община Сливен


Заместник-кметът по икономическо развитие в община Сливен Стоян Марков връчи наградата „Д-р Иван Селимински“ на доц. д-р Ружа Маринска, преподавател по история на изкуството в Националната художествена академия и Нов български университет. Тя активно изследва творчеството и жизнения път на сливенски творци – художници-класици: Димитър Добрович, Сирак Скитник, Донка Константинова, Никола и Иван Абрашеви, Добри Добрев.
Ружа Маринска сподели мнението на една от най-големите изследователки на Европейския романтизъм, която е получила книгата ѝ за Димитър Добрович. „Нейната оценка за художника ме кара да мисля, че ние не трябва да имаме никакви комплекси, а просто всеотдайно, задълбочено да се занимаваме с творчеството на нашите големи фигури и да се опитваме да ги покажем на големия свят”, каза доц. Маринска.

Отличието „Милосърдие”, тази година е за собственичката на пътническа агенция „Дорис“ Тодорка Енева. Наградата ѝ връчи заместник-кметът на община Сливен по хуманитарните дейности Пепа Чиликова.
Дора Енева осигурява безплатно пътуване с автобусите на „Дорис” на онкологично болни хора от Сливен до Стара Загора и обратно. Извън благотворителността си в социалната сфера Енева е изпълнила и няколко безвъзмездни проекта в полза на децата и образованието в Сливен.
„Ако всеки от нас направи по нещо малко за града, със сигурност ще направи Сливен по-добро място за живеене. Ще върнем децата си в нашия град, в техния град, където им е мястото”, каза Дора Енева. 

Празник на Сливен
община Сливен


Сливенци получиха поздравителен адреси за празника от Президента на Република България Румен Радев. „Продължавайте всички заедно да градите модерния облик на Сливен и да полагате усилия за неговото съвременно развитие” - казва президентът.

Поздравителни адреси до кмета и гражданите на Сливен за Димитровден 2017 се получиха от председателя на 44-то Народно събрание Димитър Главчев, от министър-председателя Бойко Борисов, Сотир Цацаров – главен прокурор на Република България, инж. Румяна Михайлова – изпълнителен директор на ИА „Главна инспекция по труда”, кметове на съседни градове, директори на регионални структури.

Гости на тържествената церемония бяха народният представител от 21-ви сливенски многомандатен избирателен район Десислава Танева, областният управител на област Сливен, председателят на Общинския съвет – Сливен, официална делегация от побратимените на Сливен градове Гера и Тернопол, много граждани.