Васко Кръпката в издание №100 на музикалната рубрика на Джеймс и Додо
Васко Кръпката в издание №100 на музикалната рубрика на Джеймс и Додо / netinfo
Васко Кръпката в издание №100 на музикалната рубрика на Джеймс и Додо
26365
Васко Кръпката в издание №100 на музикалната рубрика на Джеймс и Додо
  • Васко Кръпката в издание №100 на музикалната рубрика на Джеймс и Додо

Васко Кръпката се включи в издание №100 на рубриката за стари, добре забравени и стойностни български парчета, излъчвана от близо година насам по Дарик радио - Сливен. Именно неговият блус „Нощни пеперуди" бе включен в стотното издание на рубриката от тандема - звукорежисьорът Димитър Михов - Джеймс и водещият Доброслав Иванов - Додо.

Кръпката работел легнал под легендарния си бус с една подвижна лампа и докато правел нещо по двигателя, привечер се завъртяла една пеперудка и се лепнала на крушката, разказа пред Дарик за раждането на „Нощни пеперуди" музикантът. Той предположил, че тя е искала да влезе вътре и да докосне светещата жичка, но затова изгоряла. Това извикало идеята за песента. Кръпката неведнъж е отпрашвал към морето и  Варвара с този бус. „Но Варвара не е същата, защото чалгата отиде и в строителството, а не само в живота, политиката и музиката, което е доста пагубно, но все пак вярвам, че ще си останат  хубави местенца, където ще си обикаляме цяло лято", вярва Васко.

„Стари и незабравими, пожелавам ви да не забравяте, че кичът е вечен и един кич сменя друг, но класиката си е класика", благослови рубриката той.
Рубриката на Джеймс и Додо има за цел да поддържа жив българския рок и неговото наследство през годините, но и да извади от прахта много почти забравени песни. Първите три песни, които звучаха през март 2009 година бяха „Не наричай навика любов" на Фоноекспрес, „Звезден час" на Щурците и „Събота" на Тангра.

Авторите са сигурни, че има песни, които са звучали единствено в рубриката и единствено по Дарик Сливен и не са се въртяли никога по радиостанциите. Сред тях са едно концертно изпълнение на „Искаш ли" на Сигнал и един техен кавър на парчето на Назарет „Love Hearts", наречено „Ела". На меломаните са предлагани почти неизвестни или забравени изпълнения на групите „Златни струни", „Жар", „Славяни", „Везни" и от първия албум на „Диана Експрес". Специалното издание на Дарик Сливен има много музикални спомоществователи и слушатели - все стари рокери, някои от които дават ценни съвети. Сред тях е известният сливенски барабанист Димитър Кемилев, който живее в Канада. Зад океана рубриката редовно се следи чрез електронната поща. Сред феновете на местния ефир има любители на българската музика като бившия колега радиомен адвокат Краси Недев и много други.

Джеймс и Додо се заклеха,че ще поддържат рубриката поне до 10 пъти по 100 издания и че ще влизат в крак с развитието на техниката и новите формати, въпреки че донякъде си е гъдел да чуеш в ефира пращенето на грамофонна игла.