Ваня Мъндева също обвинена в пране на пари
Ваня Мъндева също обвинена в пране на пари / netinfo

Атанас Мъндев е в следствения арест в София с постоянна мярка „задържане под стража” по обвинение в пране на пари. Обвинение по чл. 253, ал. 5 е повдигнато и срещу съпругата му Ваня Мъндева, но тя не е задържана. Това съобщи на пресконференция днес директорът на ОДП - Сливен комисар Чавдар Божурски.

Една от причините досъдебното производство да се води в столицата е лицата, които са пострадали от действията на Мъндев и хората около него, да имат възможност да съобщят за това – коментира комисар Божурски.

Специализираната полицейска операция на 6 юни, когато Атанас Мъндев бе задържан, е била възложена от Главния прокурор Борис Велчев. Претърсени са и домовете и офисите на лица, близки до Мъндев, откъдето са иззети финансови и счетоводни документи, компютърни конфигурации и други предмети.

Обвинението срещу Мъндеви е за пране на пари в особено големи размери. Днес комисар Чавдар Божурски каза, че може да се говори ориентировъчно за 680 хил. лева, но тепърва ще се уточни точният размер.

Работата по случая продължава, освен Градската градина се проверява и другата легална дейност на фирмите около Атанас Мъндев – кафене „Червило”, дърводобивна фирма „Явор” и др.

Шефът на сливенските полицаи предупреди, че тази спецоперация няма да е единична, предстоят проверки и на други лица, за които има съмнение, че перат пари.