В средата на месеца започва изплащането на подпомагането по схемите за подкрепа на животновъдния сектор
В средата на месеца започва изплащането на подпомагането по схемите за подкрепа на животновъдния сектор / sxc.hu

От 16 октомври ще започне изплащането на подпомагането по схемите за подкрепа на животновъдния сектор, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието. Окончателният размер на ставките ще стане ясен след приключване на проверките.

Поради тежката икономическа и пазарна ситуация и финансовите затруднения на земеделските производители и в отговор на настойчивите искания от министрите на земеделието, ЕК предложи за кампания 2015 авансово изплащане на директни плащания в размер до 70%. МЗХ ще се възползва от предоставената възможност и в периода 16–22 октомври ще изплати 70% от подпомагането по схемите за обвързана подкрепа за животни. Останалите 30% ще бъдат изплатени в периода 1–10 декември. Това означава, че животновъдите ще получат 100% от подпомагането към края на първото 10-дневие на месец декември.

 

Преходната национална помощ се финансира изцяло с национални средства. Подпомагането по Схема за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки ще бъде изплатено през 2015 г. в пълен размер. По Схема за преходна национална помощ за говеда и/или биволи през настоящата година ще се изплати подпомагане в максимален размер, съгласно възможностите на държавния бюджет.