В Калчево отбелязаха Международния ден на политзатворниците, концлагеристите и пострадалите от фашизма
В Калчево отбелязаха Международния ден на политзатворниците, концлагеристите и пострадалите от фашизма / netinfo

 

Тържествена церемония по отбелязване Международния ден на политзатворниците, концлагеристите и пострадалите от фашизма – 11 април, се проведе в с. Калчево, община „Тунджа”. Организатори бяха община „Тунджа”, Общински младежки съвет „Тунджа”, местното кметство и читалище. Присъстваха кметът на общината Георги Георгиев, Петрана Георгиева – кмет на с. Калчево, председателят на общински съвет „Тунджа” Кирчо Карагьозов, командирът на военно формирование 52 590 подполковник Ангел Георгиев, заместник-кметове на общината, общински съветници, кметове на населени места. Сред гостите бяха и представители на Българския антифашистки съюз, политически партии, неправителствени организации, граждани. Военен караул, факлоносци и почетна рота застанаха пред паметника на загиналите във войните.

Честването започна със стихове за България, рецитирани от деца на с. Калчево. Слова поднесоха кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев и кметът на с. Калчево Петрана Георгиева. Кметът Георгиев подчерта: „Единайсети април е и датата, на която още веднъж, за пореден път, се покланяме пред саможертвата на всички онези, които загубиха живота си в защита на свободата и справедливостта, на борците срещу фашизма и военните безчинства. Днес, от позицията времето, ние с вас имаме право на равносметка. Длъжни сме да анализираме историческите факти и събития. И вярвам, че всички с вас тук сме единомишленици, че няма по-голямо безчинство в човешката история от фашизма, че няма по-разрушително дело от военните конфликти.”

В Калчево отбелязаха Международния ден на политзатворниците, концлагеристите и пострадалите от фашизма
netinfo

С едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните беше почетена паметта на героите. Церемонията завърши с изпълнение на химните на Република България и Европейския съюз и тържествена заря.