Увеличават се съдебните дела на банки срещу длъжници
Увеличават се съдебните дела на банки срещу длъжници / netinfo
В последно време се наблюдава увеличение на исковете от банки срещу длъжници, които постъпват в съда. Това съобщи пред журналисти председателят на Районен съд в Сливен Светослава Костова, която представи отчета за работата на съда през 2008 година.

„Определено се усеща икономическата криза и вероятно все повече хората се затрудняват да изплащат кредитите си.

Постъпили заявления за издаване на Заповед за незабавно изпълнение от банки, против низправни длъжници по потребителски кредити и ипотеки са 7 през ноемри 2008 година, 93 през декември и 105 през януари 1009 г.

Търговски дружества, както и Топлофикация и ВиК предпочитат да завеждат дела по реда на заповедното производство, като 64 % от постъпленията от граждански дела са по този ред. Ако длъжникът има възражения заповедта за такова производство се обезсилва и се започва производство по общия исков ред.


След влизането в сила на съда започва изпълнително производство, като вземанията се събират от частни или държавни съдебни изпълнители по преценка на кредитора. Оценката се извършва от съдебните изпълнители, прави се опис на вещи, близки по стойност на задължението”, обясни процедурата Светослава Костова.
Районният съд отчита по-голям процент от постъпили наказателни дела и по-малко висящи.

С лишаване от свобода до 3 години са наказани 650 лица, с лишаване от свобода от 3 до 15 г. – 5 души са условно осъдени 401 човека. 70 % от постановените осъдителни присъди са потвърдени от Окръжния съд и наказанията се изтърпяват.

По линия на съдебното изпълнение са събрани през 2008 г. 2 милиона381 хиляди и314 лева. Съдът е гледал 8 дела за трафик на хора през 2008 г., като свършените са 3.

Постъпили са 21 дела за държане и разпространение на наркотици, свършените са 17.

Заведени са 182 срещу пияни шофьори, като свършените са 172. Според председателя на районния съд медийната кампания срещу шофирането в нетрезво състояние е дисциплинирала шофьорите.

В Районен съд няма нито едно заведено дело за корупция, не са постъпили и жалби срещу магистрати и служители, декларира Светослава Костова.

По Закона за закрила на детето- чл.26 – настаняване на дете в специализира институция или семейство на роднини са разгледани 38 дела, като по 33 броя от тях децата са настанени извън родното семейство.

Районен съд – Сливен участва в качеството на партньор по проект „Консултативен форум на районните съдилища” - финансиран по ОПАК. Модулът, за който отговаря съдът, е „Анализ на причините за забавяне на делата и разработване на времеви стандарти”. Сформирана е работна група, която ще изготви съответните анализи и методики за навременна индикация при забавяне на делата извън разумните граници.

След изготвяне на времевите стандарти и тяхното представяне на ВСС, Районен съд– Сливен ще организира 4 обучения на общо 50 съдии и 50 съдебни служители в страната. Възможно е през тази година съдийският състав да бъде увеличен с оглед на предстоящите структурни промени и внесения проект за промени в Закона на съдебната власт, който предвижда част от следователите да преминат към съда и прокуратурата.