Тревожно е състоянието на някои водни обекти на територията на областта
Тревожно е състоянието на някои водни обекти на територията на областта / netinfo

Тревожни са констатациите от проверката на водните съоръжения публична общинска собственост на територията на област Сливен, съобщиха от областна администрация.

Комисия е констатирала, че общините от областта не изпълняват задълженията си за осъществяване на техническата експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях, което е довело до опасното им занемаряване. Същото е и положението с отдадените на концесия водни съоръжения.

Все още не са съставени актове за публична общинска собственост на два микроязовира на територията на община Сливен - „Злати войвода – долен” и „Горно Александрово”.

До 30 ноември т.г. кметовете трябва да вземат решение за бъдещата експлоатация на язовирите публична общинска собственост, които са със скъсани или прорязани язовирни стени и представляват много сериозен проблем.

С оглед регламентиране на задълженията по експлоатация община Сливен трябва да изчисти противоречията с публичната общинска собственост на някои язовири.

За осигуряване на нормалната проводимост на реките кметовете на общините е необходимо да организират почистването на речните легла в границите на населените места от храсти, битови и строителни отпадъци.