Съветник в МРРБ смята, че ВиК трябва да е общинска собственост
Съветник в МРРБ смята, че ВиК трябва да е общинска собственост / netinfo

 

„Не съм експерт в тази област, но като човек, който е за децентрализация, за доверие в общините, смятам, че трябва ВиК-дружествата да бъдат общинска собственост”, каза в Сливен Белин Моллов, съветник към политическия кабинет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Въпросът със собствеността на ВиК- дружествата трябва да бъде решен законодателно, като никой не налага императивно какви точно трябва да бъдат тези дружества, но те не трябва да бъдат с различни собственици.

 

В момента ВиК-Сливен е 51 % държавна и 49 % общинска.

На въпрос дали има опасност Сливен да се размине с финансирането от европейските оперативни програми за втората фаза от подмяната на канализационната и водопроводна мрежа, експертът отговори: „Това е въпрос, който се решава на национално ниво. Сливен е от общините, които имаха късмет да започнат с програмата ИСПА. Това са възможно най-големите общински проекти. Те се управляват от Агенция с голям капацитет. Сега по структурните фондове през оперативна програма „Околна среда” отговорник ще бъде общината. Ще бъде трудно, защото става въпрос за проекти на стойност от около 20 милиона. Тежестта ще падне върху общините, а те все още нямат необходимата готовност. Сливен е една от общините, т.нар. агломерационни ареали, наречени още общини-локомотиви, на които се разчита да поведат, да теглят в промяната като капацитет. Тук има подадени проекти по всички програми и те са успешни. Откровено позитивна оценка бих дал на работата в Сливен”, заяви пред Дарик Белин Моллов.

 

Той бе лектор на кръгла маса на тема „Подготовка на успешни инвестиционни проекти за участие в структурните фондове на Европейския съюз”. Идеята на форума бе да се обсъди сътрудничеството между общините като бенефициенти и строителните фирми и проектантите, като изпълнители при подготовката и реализацията на инвестиционни проекти. „В процеса на работа констатирахме, че строителните фирми имат претенции към бенефициента – общините, към проектантите, към надзора и т.н. От общините пък имат претенции към строителните фирми. Решихме, че е разумно да ги съберем заедно и да поговорим всички. Идеите и препоръките, които възникват по време на дискусията отправяме към Национално сдружение на общините или към управляващите органи на оперативните програми”, обобщи наблюденията си Моллов. Организатори на събитието бе Камарата на строителите в България.