Световен ден на международното движение на Червения кръст и Червения полумесец
Световен ден на международното движение на Червения кръст и Червения полумесец / DarikNews.bg, архив

 

Днес се отбелязва Световния ден на международното движение на Червения кръст и Червения полумесец. Тази година акцентът на празника е поставен върху насърчаването на доброволчеството, а мотото е "Младежта е на ход".

За първи път 8 май е отбелязан като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец през 1953 г. Тогава се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан - идеолог и създател на Международното червенокръстко движение. От много години на 8 май се придава по-универсално значение, подкрепят се индивидуални инициативи и обществени кампании не само за ролята и значението на националните червенокръстки дружества, но и за принадлежността на всяко от тях към световното движение на Червения кръст и Червения полумесец.

В навечерието на празника Българският Червен кръст представи резултатите от дейността си през последната година. Организацията отчете стойността на събраните дарения за пострадалите от наводненията в Хасковска област и отличи с плакети най-изявените дарители.

БЧК отчете и резултатите от програмата "Топъл обяд", която има за цел да върне децата в неравностойно положение в училище. Организацията цитира данни, че само през 2011 г. над 13 000 деца са отпаднали от училище поради социални причини.

За седемте години от старта през декември 2004 г., чрез програмата е била осигурена храна за 6942 деца, а предоставените до момента средства са над 800 000 лева. В края на 2011-а лично патриарх Максим и Българската православна църква подкрепиха старта на нова мащабна кампания за набиране на средства в полза на програмата, посочиха още от БЧК.

По традиция Българският Червен кръст поощри и медиите за популяризирането идеите на организацията.

Информационният сайт DarikNews.bg беше отличен за съдействието за разгласяването кампаниите на червенокръстците.