Световен ден на борбата с ХОББ - болестта на пушачите
Световен ден на борбата с ХОББ - болестта на пушачите / netinfo

 

На 15 ноември се отбелязва Световният ден на Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ). Основният рисков фактор, причиняващ ХОББ, е тютюнопушенето. „Учените са установили причинно-следствена връзка между тютюнопушенето и възникването на Хронична обструктивна белодробна болест и карцином на белия дроб. Теоретично съществуват и други причинители на тези заболявания, но е доказана единствено тази връзка”, каза началникът на отделението по пневмология и фтизиатрия в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен – д-р Дина Досева. Около 15 процента от всички пушачи развиват болестта и затова някои я наричат „болест на пушачите”. Други рискови фактори са замърсеният атмосферен въздух, честите инфекции на дихателните пътища, влияние на вредни вещества в работната среда и други.

Хроничната обструктивна белодробна болест е един най-сериозните проблеми на здравеопазването в световен мащаб. Доскоро бе петата водеща причина, след сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт, за смъртността сред населението, а сега вече е на трето място. ХОББ засяга мъже и жени. Голям процент от болните не знаят, че страдат от това заболяване, защото омаловажават симптоматиката. Първият симптом обикновено е появата на кашлица, която променя своя характер и сила. Характерно е отделяне на храчки и прогресивно нарастващ задух, който постепенно ограничава двигателната активност на болния.

Протичането на ХОББ е с фази на обостряне и подобрение. Ключов момент в лечението на болестта е прекратяването на пушенето. Д-р Досева информира, че през последните години лечението на хроничните белодробни болести се провежда навсякъде по света, включително и у нас, с инхалаторни средства-помпички. Те са основното лечение и най-важното средство за подобряване на качеството на живот на пациентите – помагат на дишането и удължаването на живота на болните. Диспансерното наблюдение на пациентите перманентно, но спазвайки предписанията на лекуващия си лекар за хигиенен режим и лечение, те могат да подобрят качеството на своя живот.