/ Община Сливен
Информационна кампания за превенция на трафика на хора с цел сексуална експлоатация под мотото „Заедно срещу трафика на хора” стартира в Сливен.  

Инициативата е на Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) и акцентира върху целенасочена работа по превенция с най-уязвимите групи, с цел повишаване информираността по проблемите, свързани с трафика на хора – рискове, методи на въвличане и начини за предпазване от съвременната форма на робство, както и популяризиране на Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 0800/20-100.

Ще бъде организирано специализирано обучение за професионалисти на тема „Противодействие на трафика на деца с цел сексуална експлоатация чрез Интернет”.

Партньори на МКБТХ-Сливен в рамките на информационната кампания ще бъдат Община Сливен, териториален сектор „Борба с организираната престъпност”-Сливен, Ямбол, фондация „Инициатива и съпричастност” и сдружение „Лекари на света”.
 
Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие.

Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.