Среща на тракийците в Атолово
Среща на тракийците в Атолово / Пресцентър Община Стралджа

Среща на тракийците ще се състои на 24 юли в бежанското село Атолово, община Стралджа. Идеята идва след пътуване на атоловци до Турция, по следите на предците от Беломорска Тракия, съобщи  Илия Терзиев, председател на Инициативния комитет.

Отивайки в родното село на дедите си в Булгаркьой, мъжете посетили местата, свързани с онова тревожно време, докоснали се до зидовете на недостроеното от 1912 г. училище, руините на старите български къщи и реката, където са загинали стотици техни предшественици. Като спомен от пътуването взели със себе си шепа пръст от родната земя и две камъчета от зидовете на училището-реликва, които ще бъдат изложени в постамент на стената на църквата в Атолово в памет на предците.  

Откриването ще стане преди срещата в събота, когато ще има и водосвет. Покани за участие в тържеството са изпратени  до представители на Тракийските дружества в Ямбол, Сливен и София, както и към атоловци, наследници на бежанците-преселници, пръснати в различни градове на страната.

Според Николай Атанасов и Христо Ангелов, членове на Инициативния комитет, пътуванията на атоловци до родните места в Беломорска Тракия ще се организират всяка година през юли, като почит към загиналите.