Сливенският патриотичен буквар ще се разпространява и в чужбина
Сливенският патриотичен буквар ще се разпространява и в чужбина / Дарик Сливен, архив

Букварът със забележителности и културно-исторически обекти в регион Сливен с буквите от българската азбука ще бъде разпространен и зад граница. Това съобщиха от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при община Сливен, която изработи буквара. Проявен е интерес от близки на наши сънародници живеещи в САЩ, Франция, Холандия и Австралия, които искат да изпратят патриотичния буквар в чужбина. Представители на българското училище в Будапеща също са изявили желание да получат изданието.

Сливенски буквар беше преиздаден в 2 000 броя и част от тях ще бъдат предоставени на учениците от 1 до 4 клас в община Сливен, съобщи Лилия Радева от Местната комисия. Към патриотичното четиво има заявен интерес от страна на галерии, библиотеки и различни градове в страната. Идеята на буквара е да се припомни и покаже на учениците, техните учители и семействата им, някои места в Сливенско, които си заслужават да бъдат посетени и имат своята историческа стойност. Една от основните цели е да пробуди у децата гордост от мястото, където са родени и растат.

Част от обектите, намерили място в буквара са личности и места, прославящи Сливен - Часовниковата кула, църквите, библиотеките, музеите, крепостта Туида, Змеевите дупки и други. Към изданието има и карта, указваща къде се намират тези забележителности. Има и специално разработено мобилно приложениеhttp://tourism.hostsliven.net .