Сливен
Сливен / Дарик Сливен
За първи път в Сливен ще се състои шествие на „Безсмъртния полк” на 9-ти май.  В него ще се включат ветерани , участвали във Втората световна война , както и  близки на загиналите, които ще шестват с портрети на свои родственици. Това съобщи Николай Тодоров, председател на Инициативния комитет.

Шествието ще стартира на 9 май в 11.30 часа с поднасяне на венци и цветя на паметника на Съветската армия на Хамам баир. В 17 часа колоната тръгва от Братската могила в Градската градина до Военен клуб Сливен. Следва концерт, с участието на Военния духов оркестър, представители на Руската диаспора, балет „Барби”, детски танцов състав от XI СУ „Константин Константинов” Сливен и други.

С финансовата помощ на Руската диаспора ще бъде издадена книга на „Безсмъртния полк” на Сливен, съобщи още Николай Тодоров и уточни, че  предстои събиране на снимков материал  и данни за ветераните.

В България движението е инициирано от обществената фондация "Безсмъртният полк" през 2016-та година.  "Безсмъртният полк" обхваща над 50 държави по света. Инициативата е гражданско движение, чиято цел е да събере личните снимки и истории на хората, участвали в антифашистката борба, както и спомените на техните потомци. Акцията е проведена за първи път през 2012 г. в руския град Томск.