С около 13% ще намалеят загубите на питейна вода
С около 13% ще намалеят загубите на питейна вода / DarikNews.bg, архив

Разширение и реконструкция на 28 км канализационна мрежа ще бъде извършена в Сливен. Предвижда се подмяната на повече от 20 км водопроводна мрежа, изжраждане на шахти и 1317 сградни водопроводни отклонения. Ще бъдат изградени и дъждопреливници, събирателни шахти и дъждоприемни шахти.

Дейностите ще бъдат реализирани по Интегриран проект за водния цикъл на Сливен. Той е насочен към изграждането на нови 10 км и рехабилитация на повече от 18 км канализация.

Рехабилитацията ще занижи загубите по водопреносната мрежа, както и наляване на загубите на питейната вода с близо 13%, съобщи днес кметът на града Кольо Милев. „Проектът е важен за Сливен, защото в града освен, че няма пречиствателна станция за чисти води , канализационната и водопроводна мрежа дават много дефекти. Надявам се, че тези недостатъци ще бъдат отстранени“, коментира още Милев.

Областният управител Корнелий Желязков заяви, че „ Този проект се явява възлов за реализацията на амбициозната програма на общината по благоустрояването. Това е проект с изключително голямо значение, както социално, така и икономически, така и с екологично значение“.

Строително- монтажните дейности ще продължат 27 месеца, като се очаква да приключат до 31 декември 2014. Първата копка на новия  воден цикъл ще бъде направена на 30 септември 2013 година.