С хоро завърши протестът в Сливен
С хоро завърши протестът в Сливен / Яна Зафирова

И днес никой от EVN не се появи пред сградата на енергото в Сливен, за да приеме декларацията с исканията на протестиращите. Според организаторите, е била отправена специална покана към говорителя на EVN в Пловдив да присъства на протеста в Сливен, за да отговори на въпросите на хората и да приеме декларацията, но той не е тук, предаде репортерът на Дарик Сливен Яна Зафирова.

Шествието - близо 5000 човека, се върна обратно на площад „Хаджи Димитър”, където протестът започна. Посрещна ги българският химн, звучат възрожденски песни. Скандира се: "Много сме, силни сме!". Бе заявено, че протестът в Сливен подкрепя този на лекарите на 28 февруари.

С хоро завърши протестът в Сливен
netinfo

 

Взето бе решение в секция "Запитване" във фейсбук-страницата на протеста всеки да даде своето предложение до сряда, 27 февруари, всеки да даде предложение кога и в колко часа да се проведе следващият протест в Сливен.

Протестът завърши с изказвания на участници и българско хоро.

Началото

Още в 10.30 ч. на площада започнаха да се събрат хора за участие в протеста срещу монополите. С марш пристигна и оркестър „Карандила”. На площада пред паметника на воеводата Хаджи Димитър звучаха възрожденски песни.

Бяха издигнати български знамена, както и закачен на въдица шаран. Според човека, който донесе този своеобразен символ на протест, значението е, че всички ни правят на шарани.

С хоро завърши протестът в Сливен
netinfo

Протестът

В самото начало организаторите се обърнаха към насъбралите се с апел за мирен и конструктивен протест.  Протестът против монополите в Сливен стартира с изчитане на приетите искания на срещата на техническите ръководители на протестите, който се проведе вчера в града под Сините камъни. След прочитане на всяко искане от събралото се множество се чуваше „Да!”, тъй като и желанието на организаторите бе да получат подкрепа за исканията. След изчитане на исканията много хора се изказаха.

На площад „Х. Димитър” в Сливен се събраха много млади хора и родители, дошли на гражданския протест с децата си, има и детски колички.

След изказванията Сливен показа, че гражданският протест може да бъде и празник, като десетки хора хванаха на българско хоро. Шествието след това се насочи по ларгото към сградата на EVN.

На „Розова градина” към протестното шествие се присъединиха и голяма група роми, които също искат да протестират срещу монополите. Преди това, при изказванията на площада, Стоян Дечев, който е от ромския етнос, каза, че те са солидарни с исканията на протестите. „Ние също плащаме сметки, а нашите електромери са качени по стълбовете, на 4 метра над земята и само инкасаторите имат достъп до тях. Така ние не можем да контролираме какво количество ел.енергия изразходваме” – подчерта той.

Към протеста се присъединиха и хора с кучета. Собственицата на едно от тях, красив ирландски сетер, който се казва Бриго, подчерта, че съжалява, че не е сложила плакат на любимеца си: „Бриго ще е по-добрият премиер”.

Пред сградата на EVN един от символите на протеста – шаранът, бе напълнен с фактури за ел.енергия и „удавен” в реката.

С хоро завърши протестът в Сливен
netinfo

Протестът протече без ексцесии.

Исканията

Незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители на енергото, топлофикация и ВиК до установяване на легитимността на сметките; намаляване на квотите за производство на скъпа ел.енергия, 100% от евтината ел.енергия, произвеждана от АЕЦ „Козлодуй” да се ползва за задоволяване на нуждите на вътрешния пазар; преминаване на ЕРП-тата в ръцете на държавата в съответствие с европейските норми и директиви; премахване на всички посредници, НЕК да поеме техните функции; разсекретяване на всички договори на производители на ел.енергия за вътрешния пазар; разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и българските граждани;  търсене на съдебна и наказателна отговорност за щети, нанесени на държаната от лицата, подписали съответните договори; 50% гражданска квота в ДКЕВР. Исканията във връзка с топлофикациите - сключване на индивидуални договори; всеки клиент с право да прекрати договора си с едномесечно предизвестие; индивидуален уред за измерване и съответно премахване на понятието „прогнозно количество”; ежемесечно отчитане на реално използвана топлоенергия и премахване на дружествата за топлинно счетоводство. Искания във връзка с ВиК-дружествата - разтрогване на всички концесии, касаещи доставката на вода на гражданите на България; държавата да поеме функциите на концесионните дружества.