С бюджет 2015 г. няма да се вдигат данъци и такси
С бюджет 2015 г. няма да се вдигат данъци и такси / Община Сливен

Бюджетът на община Сливен за следващата година трябва да осигури успешното завършване на проектите по оперативните програми, както и да постави начало на изграждането на десет нови обекта, важни за общината.

„Изготвихме бюджет, който отчита реалностите и е съобразен с възможностите на общината. Не предлагаме увеличаване на размера на данъци, такси и общински услуги. И този бюджет, както и предишните,  не е „свободен” откъм тежестта на старите задължения“, коментира кметът инж. Кольо Милев при общественото обсъждане на финансовия документ. Рамката на бюджета е в размер на 80 794 108 лева, което е с 22, 92 % по-малко в сравнение с 2014 г.

Важните общински обекти, работата по които трябва да започне догодина, са кръговото кръстовище в района Розова градина, благоустрояването на река Асеновска, Хамам баир, реконструкцията и основния ремонт на зала „Сирак Скитник”, а още ремонти  на детските градини „Детство”, „Зорница”, „Мак”, „Папазян” и „Калина”. За проектиране и прединвестиционно проучване общината осигури средства, спечелвайки проект по Оперативна програма “Регионално развитие“.

Занижените приходи от такса битови отпадъци, средствата предвидени за развитие на туризъм и за инфраструктурни проекти, бяха още дискутирани по време на общественото обсъждане на проекта.

„Основната причина за заложеното 25-процентно намаление на приходите от такса битови отпадъци е ниският промил на такса смет в общината, както и фактът, че множество фирми не плащат задълженията“, коментира заместник-кметът по финансите Румен Андонов.

Проектобюджетът залага намаление на капиталови разходи, които са предвидени в размер от 21 423 506 лв.

Предмет на обсъжданията беше още предвидени ли са средства за подпомагане на военноинвалидите в общината, за инвестиции в туристически дестинации, като местността „Даулите” и „Тодоровото аязмо” и за изграждане на инфраструктура до тях. Направено беше предложение за отделяне на средства от общинския бюджет за изграждането на логистичен център за карго товари, който би бил от полза за развитието на бизнеса в региона. По думите на кмета Кольо Милев вече има разработена концепция за това, но не са намерени необходимите средства за осъществяването на такъв проект.