Реорганизират Центъра за подготовка на танкови подразделения в Сливен, намаляват личния състав с 30%
Реорганизират Центъра за подготовка на танкови подразделения в Сливен, намаляват личния състав с 30% / Дарик Сливен, архив

Задоволство от взаимодействието между българските участници и частта от Националната гвардия на щата Тенеси на съвместното българо-американско учение „Отвъд хоризонта - 2012 г.”, което се проведе на Учебен полигон „Ново село”, изрази министърът на отбраната Аню Ангелов. „Те се готвят, ще получат последния сертификат, който им е необходим, и от 1 септември застъпват на дежурства – една военна полицейска рота, за да бъде резерв в операцията „Алтея” в Босна и Херцеговина” – каза министър Ангелов.

Тренировъчният лагер в Ново село е почти готов да посрещне американски  военни. „Трябва да докараме нов водопровод и вече има разрешение на правителството за това, той ще захрани и околните села. Кога ще дойдат американските военнослужещи е вече друг въпрос – там се извършва реформа в армията, както и на много други места. Но всичко, което е по проект - за 2500 души, е готово и вероятно до края на годината ще го открием официално” – заяви министър Ангелов.

Той съобщи, че предстои реорганизация на Центъра за подготовка на танкови подразделения в Сливен в Център за подготовка за специалисти. Личният състав ще бъде намален с 262 военнослужещи и 46 цивилни лица, което е около 30% от заетите в Центъра в момента. Предстои издаване на регистри и всички военнослужещи, които желаят да останат на служба ще могат да кандидатстват. Алтернатива са двете бригади в Стара Загора и Карлово, които ще бъдат увеличени общо с 1800 души, което означава много нови места в Карлово, Казанлък, Ямбол, в Стара Загора.

Министърът на отбраната ще разговаря с кмета на Сливен Кольо Милев за високите такси смет, които плаща армията, въпреки че в сградите само се съхранява, а не се произвеждат отпадъци. Също и за съдбата на дарените преди няколко месеца на община Сливен военни имоти. „Нашата идея е да дадем тези имоти на общините и съответно, с решения на общинските съвети, те да се използват в полза на населението. И аз се надявам, че новият кмет, като амбициозен човек, ще направи всичко възможно да се използват по предназначение тези имоти” – изтъкна министър Ангелов.