Проверяват за обезопасителни колани и детски столчета в колите
Проверяват за обезопасителни колани и детски столчета в колите / DarikNews.bg, архив

Засилени полицейски проверки за ползване на обезопасителни колани от водачите и пътниците на моторни превозни средства, както и проверки за използването на детски обезопасителни системи при превозването на деца в автомобилите ще се проведат от 12 до 18 март на територията на всички държави членки на TISPOL.

Основната цел кампанията е да се окаже въздействие върху поведението на водачите на автомобили и пътниците, като се акцентира отново на факта, че по този начин могат да се спаси човешки живот. Използването на обезопасителните колани и детски обезопасителн системи значително намалява риска от сериозно увреждане или смърт при инциденти на пътя. Използването колан оказва пряко въздействие на аварийността и в частност на броя на пострадалите и загиналите при тежки пътно-транспортни произшествия.

Статистиката от проведините операции през март и септември 2011 г., показва, че по отношение на ползването на обезопасителни колани от водачите на МПС и пътниците на предните седалки, страната ни се доближава до водещите страни в Европа, но по отношение на ползването на колани от пътниците на задните седалки и детски обезопасителни системи, все още не е постигнат необходимия резултат. Във водещите страни от Европейския съюз коланите на задните седалки се ползват от над 85% от пътниците.

В хода  на акцията ще се проверява и задължителната застраховка „Гражданска отговорност”.