полицейска акция
полицейска акция / ОДМВР Сливен
Великденски празници
93295
Великденски празници
  • Великденски празници
Празничните Великденски дни са свързани с планирани и внезапно наложили се пътувани. Личната безопасност по време на пътуванията е важно да бъде водеща не само за водачите, но и за пътниците в автомобилите. Не бива да се забравя, че на пътя има и пешеходци.

Топлите дни предполагат повишаване на интензивността на движението по пътищата на страната. Активност се отчита и по отношение на управлението на двуколесни пътни превозни средства - велосипеди, мотопеди и мотоциклети. Нови и не дотам опитни шофьори добиват псевдоувереност и сядат смело зад волана, отправяйки се на дълъг път. Неправоспособните водачи необмислено карат коли и мотоциклети, рискувайки не само своя живот.

За предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ препоръчва:
-        Проверете спирачната система, маслото, гумите и светлините.
-        Проверете състоянието на чистачките. Заредете резервоарчето с миещ препарат.
-        Не бързайте да сменяте зимните гуми с летни.
-        Ако превозното средство е неизправно, намерете друг автомобил или пътувайте с влак или с автобус.
-        Заредете повече гориво в случай, че се наложи да пътувате дълго и бавно.
-        Вземете документите на автомобила и полицата за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.
-        Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитнияг водач.
-        Не си поставяйте предварително час на пристигане. Това води до притеснение при евентуално закъснение и до рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.
-        Карайте с разумна и съобразена скорост. Помнете, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца.
-        Поставяйте предпазните колани и настоявайте всички пътници в автомобила да направят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета). Ползването им е задължително съгласно Закона за движението по пътищата.
БЪДЕТЕ В БЕЗОПАСНОСТ НА ПРАЗНИКА
-        Изберете кой ще шофира, ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт.
-        Не правете компромис със себе си и близките си и не предоставяйте управлението на автомобили на неправоспособни и/или на употребили алкохол хора.
-        Приберете ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният ви син или дъщеря да го подкарат без разрешение.
-        Възпрепятствайте управление на моторни превозни средства от неправоспособни.
-        Не допускайте вашият шофьор да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевши ще бъдете и вие.
ПРЕДПАЗЕТЕ СЕ ОТ ОПАСНИТЕ УСЛОВИЯ НА ПЪТЯ
-        След зимата по пътищата има неравности и дупки, банкетите са изровени. Голяма е опасността от повреди по ходовата част на превозното средство; висок е и рискът от пътни инциденти. Движете се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за вас.
-        Бъдете особено предпазливи при шофиране по време на или след дъжд, защото неравностите на пътя са пълни с вода и са трудно забележими.
-        На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличете дистанцията, движете се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.
-        Ако на платното забележите пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, спрете и го изведете на безопасно място. Сигнализирайте на тел. 112.

Пътна полиция ще извършва проверки по време на празничните дни. 

Още за тях чуйте от инспектор Диян Митев в прикачения звуков файл