Премиерът Бойко Борисов откри обновения Безистен в Ямбол
Премиерът Бойко Борисов откри обновения Безистен в Ямбол / Община Ямбол

Видимите резултати в обновяването на Ямбол са благодарение на европейската солидарност. Около това мнение се обединиха министър-председателят Бойко Борисов и кметът на града Георги Славов при откриването на обновения Безистен. „Въпреки експеримента „Орешарски“ и загубата от близо две години, в момента сме на 92-93% в усвояването на евросредства” - каза Борисов и допълни, че страната ни се намира в първата осмица по този показател. „Дадохме нов живот на Безистена, обновяваме центъра на града, преди това възродихме Градския парк - все с европейски проекти и така стъпка по стъпка надграждаме усилията за съвременна визия на нашия град“, акцентира кметът Славов.

Сградата на Безистена е един от символите на Ямбол и паметник на културата с национално значение. Залите му приютяват уникална изложба от редки икони и произведения на приложното изкуство от фонда на ямболската Художествена галерия „Жорж Папазов“, както и ценни експонати, предоставени от Регионален исторически музей – Ямбол. Наред с това историческото минало на града и региона е представено чрез съвременна интерактивна система, визуализираща в 3D-формат личности и събития от миналото ни. Прекрасната акустика на сградата обуславя използването й и като арена на различни музикални и театрални събития, както и за делови форуми.

Построен в началото на ХVІ век, Безистена е използван основно като покрит пазар и градски хали. След промените от 1989 г., в продължение на повече от десетилетие сградата стоеше неизползваема и затворена. Сега Безистена отново отваря врати като една от основните туристически атракции на Ямбол.

 

.