Поголовното изсичане на сливенските тополи ІІ
Поголовното изсичане на сливенските тополи ІІ / сн. архив Дарик - Сливен

От днес започна второто и окончателно поголовно изсичане на тополите в Сливен. Терминацията на дървесния вид е с решение на Общинския съвет от 2007 г. Належащо било премахването на общо 254 пирамидални тополи:

по 54 в района на Новоселски мост и от Градински мост до областната болница, 37 до „битака", 19 -  около сградата на „Държавен архив" и 90 от двете страни по поречието на река Асеновска от сградата на ВиК до моста на ул.Тракия. Общинарите заявяват, че дърветата имат множество суховършия, видими течове и гнилостни процеси по стволовете и подкопана коренова система и били преминали технологичната зрялост на вида. В повечето случаи те били едностранно наклонени, което ги правело нестабилни при честите силни ветрове в района. По-голямата част от тополите легнаха под резачките през септември миналата година, а един от създателите на еко - движенията в Сливен Сава Хараламбов припомни пред dariknews, че те са садени в ерата на комунизма от кмет, който сливналии с любов нарекли бай Добри Тополата, защото така бил спрян силния порив на прословутия сливенски вятър. Мнозина намериха обяснение на бедата сполетяла гастролиращ цирк именно в изсичането. Шапитото на цирка бе разкъсано на парцали от силен порив на вятъра в нощта срещу 8 септември 2009 г.

Кметът Лечков многократно изтъква пред журналисти в отговор на въпросите, продиктувани от градския ропот, че живота на едно дърво в градски условия бил 20 години, колкото този на асфалта. Преди година паднаха и много други дървета с обяснението, че попадат в зоната на трасето на новия водопровод.

Общинските еколози обещават да засаждане на нови дървета, от подходящ за климатичните условия на Сливен дървесен. Досега бяха засаждани чинари от ямболския разсадник, някои от които не се хванала, а фиданките на други бяха изпочупени от злосторници. Планирано целия посадъчен материал струваше близо 32 хиляди лева през ноември, разчетени за 1100 декоративни храсти , 30 иглолистни и 550 широколистни дървета, 5700 рози и други.

Зевзеци забраниха изпълнението в Сливен на стария хит на Щурците „Край реката редят се тополите", щели да слушат само „Брадвата" на „Ахат".