Почина поетесата Пепа Таракчиева
Почина поетесата Пепа Таракчиева / netinfo

На 13 декември след дълга борба с рака почина известната на сливенската общественост поетеса, учителка и журналистка Пепа Таракчиева. Тя бе дългогодишна радиоводеща на предванията „Пред камината” и „О, спомняте ли си госпожо”. Тази година Таракчиева издаде първата си стихосбирка „Животът”. Погребението ще бъде в София.

Пепа Евгениева Тарачиева бе родена на 23 януари 1966 г. Тя е потомка на славен сливенски род. По стените на къщата и „Клуцохор” са „портретите на прадедите – строги, мустакати, пише в следговора на „Животът” Стефка Борлакова. И още: „Та и как иначе като един се е изхранвал, правейки барут, друг известният от Одринската епопея летец Продан Таракчиев, не само минал със самолета си под Стамболовия мост на Янтра, ами се и оженил в него, летейки барабар с булката и попа. Ами бабата на Пепа, достолепната банкерска щерка от Тетово, дошла снаха в Сливен, но останала секретарка на воеводите от ВМРО и като една горгорбашийка продължила да се занимава с делата им”.

„Той бе Зорбас – гърка –

Остроумен, здрав, жилав –

Без да пуска мига

Неживян да си иде”, написа самата Пепа за известния си баща – бохема Евгений Таракчиев.

Таракчиева завършва езиковата гимназия в родния си град, а след това българска филология в СУ „Св. Кливент Охридски”. След дипломирането си се завръща в Сливен, където започва работа като учител по български език и литература. Успоредно с това води авторско предаване по местните радиостанции „Омега” и „Бимако”, посветено на историческите, етнографски и фолклорни особености на Сливенския регион, на духа на Сливен. С едно от изданията на предаването печели трето място на престижния фестивал „Телевизионен свят”, провеждан в курорта Албена. През 2000 г. се премества в София, където се отдава предимно на журналистическа дейност. Работи като главен редактор на предаването „Искрено и лично” по БТВ, а по-късно като редактор в органа на Лекарския съюз „ Quo vadis ”. Нейни литературни творби са публикувани в сп. „Родна реч” и в-к „Пулс”, както и в Сливенската преса. Стихосбирката „Животът”, който загуби без време е нейната първа и последна книга.

Поклон пред светлата и памет!