Отличиха изявени футболни деятели от Сливен
Отличиха изявени футболни деятели от Сливен / Община Сливен

Шестима изявени футболни деятели получиха юбилейни отличия на Община Сливен по повод 100-годишнината на клубния футбол в нашия град.

За заслугите си в развитието на този спорт бяха отличени: треньорите - Людмил Горанов и Евгений Янчовски, футболистите -Йордан Лечков и Николай Арабов, Красимир Кръстев – дългогодишен областен председател на БФС Сливен и общественикът Георги Йорданов. Наградите бяха връчени от кмета Кольо Милев, който е и председател на организационния комитет за честването, по време на тържествена церемония.

За да почетат празника в Сливен пристигнаха Георги Илиев-главен експерт в Министерството на младежта и спорта, бивши футболни треньори, деятели и изявени спортисти. Кметът поздрави присъстващите и благодари на всички, участвали в създаването и развитието на клубния футбол в Сливен.

„Можем само да се гордеем, че градът под Сините камъни е сред първите в страната, обърнал се с лице към футбола още в зората на неговото развитие”, каза той. По думите му, днешната юбилейна среща трябва да бъде приета като дълбок поклон пред всеотдайното служене на радетелите на футбола в Сливен в продължение на цяло едно столетие. „Убеден съм, че всички ние приемаме това почтително връщане назад не толкова като носталгия, колкото като възможност да помислим за бъдещето на този спорт“, посочи Милев.

Представителят на БФС за Сливен Красимир Кръстев връчи на кмета на общината почетен плакет от името на Боби Михайлов, председател на Българския футболен съюз.

По време на празника беше представена и книгата на дългогодишния спортен журналист и футболен коментатор Виктор Дойчинов „100 години клубен футбол в Сливен 1914- 2014г” . За неуморния си труд, свързан с футболната история на Сливен той беше награден от инж. Кольо Милев с пластика "Стария бряст".

В празничната програма участие взе и Ансамбълът на народни песни и танци „Сливен”.