/ община Сливен
Изложба на икони е подредена във фоайето на зала „Сливен“. Експозицията е свързана с 19 век, който е наситен с важни за българския народ събития. В нея са включени 31 икони от фонда на Художествена галерия „Димитър Добрович“.

Няколко от иконите – „Разпятие със Света Богородица, Свети Николай, Свети Димитър, Свети Георги“, „Преображение Господне“, „Свети Георги“, „Свети княз Александър Невски“, „Възкресение Богородично“ и трите бронзови триптиха – са с руски произход.

Те са били притежание на руски войници и полкове, воювали на територията на България по време на Руско-  турската война 1877 г. - 1878 г.

зала Сливен
община Сливен

Създатели на останалите икони са тревненски зографи и са от църкви в Сливен и района. Те също са от 19 век, когато се заражда светското изкуство. Изложбата беше представена от Каролин Капитанова, уредник в Художествена галерия „Димитър Добрович“.

зала Сливен
община Сливен

На откриването  присъстваха кметът Стефан Радев и заместник- кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков. Изложбата беше открита с изпълнения на смесен хор „Добри Чинтулов“  при НЧ „Зора“ с диригент акад. Методи Григоров и е част от програмата на Община Сливен за честване на Националния празник - Трети март.