Отбелязваме 139 години от гибелта на Апостола на свободата
Отбелязваме 139 години от гибелта на Апостола на свободата / Дарик Сливен, архив

Различни прояви за отбелязване на 139-годишнина от гибелта на Васил Левски са предвидени днес в Сливен. В 9.00 часа пред сградата на ПМГ „Д. Чинтулов" ще се състои „Урок по родолюбие" - Спомен и цвете за учителите в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски в Сливен Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски.

В 10.00 часа ще бъдат поднесени цветя на паметните плочи в кв. „Клуцохор" на Сава Райнов, Георги Икономов, Нено Брадата и паметника на Таньо войвода - съратници на Васил Левски.

В 10.30 часа ще се състои ритуал за поднасяне на цветя пред релефа на Васил Левски, който се намира пред параклиса „Св. Цар Борис I Покръстител".

В 11.00 часа в катедралния храм „Св. Димитър" свещеници от храма ще отслужат панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски.

В 12.00 часа на пл. „Васил Левски" започва възпоменателна церемония и полагане на цветя пред паметника на Апостола.

Организатори на проявите са община Сливен, Регионалният инспекторат по образование, Сливенската митрополия, Центърът за подготовка на танкови подразделения, Общинският комитет „Васил Левски", Сдружение „Мати Болгария", ПМГ „Добри Чинтулов", ПГ по икономика „Проф. Димитър Табаков", ПГ по електроника и електротехника „Мария Кюри".