От днес - на фарове и през  деня
От днес - на фарове и през деня / DarikNews.bg

Традиционната акция „Светлина" стартира днес. За определен период служителите на „Пътна полиция" няма да налагат санкции и ще предупреждават водачите, които не се движат с включени светлини и през деня или имат някаква неизправност. Ще бъдат правени проверки не само за светлините, но и за изправността на чистачките, състоянието на гумите и за гражданска отговорност. Санкцията за шофиране без светлини е 20 лв., като глобата може да достигне до 150 лева за други неизправности по автомобила. За неизправни фарове се отнемат три контролни точки.

За водачите на велосипеди и каруци, които не са сигнализирани, е предвидена глоба до 10 лева и до 50 лв., ако са причинили произшествие.

Ако се установи неизправност на светлините през нощта, автомобилът се спира от движение, докато неизправността не бъде отстранена и се налага санкция. Гумите на автомобилите трябва да имат грайфер минимум 1,6 мм, а  оптималната дълбочина е поне 3 мм. При пътуване в зимни условия е необходима предварителна подготовка - проверка на техническата изправност в автомобила, да има лопатка, вериги за сняг, достатъчно количество гориво и топли дрехи, особено ако пътуват и деца.

От полицията призоваха сервизите по време на акцията да извършват безплатна регулировка на фаровете, като консумативите, разбира се, ще бъдат плащани от гражданите.