/ Деян Герговски
Общински съвет-Сливен даде съгласие общината да кандидатства за директно предоставяне на 100% безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. за проектиране и изграждане на компостираща инсталация на стойност 3, 4 млн лв.

Компостиращата инсталация е предвидена да бъде изградена в западната част на „Промишлена зона” в Сливен, заяви пред Дарик Николай Бакърджиев, началник- отдел „Екология" в Община Сливен.

Теренът, който е  отреден е около 20 дка, и е изцяло общински. За дейностите на инсталацията ще са необходими около 5 дка, уточни Бакърджиев.

Общински съвет-Сливен прие промени в две наредби

„Тя ще преработва само зелени и/или биоразградими отпадъци на територията на община Сливен. Приоритетно ще получава материал от зелените площи, декоративната растителност и определени количества отпадъци от зеленчуци от пазарите и борсите”, разясни още експертът.

Капацитетът на съоръжението е до 2 600 тона на година преработен материал. Полученият компос ще се раздава безплатно на гражданите и ще се използва за  рекултивация на нарушените терени.

През 2018 година ще стане ясно дали община Сливен ще спечели проектът.