Общините вече могат да запорират банкови сметки
Общините вече могат да запорират банкови сметки / netinfo

Да продават имущество и да запорират банкови сметки на длъжници могат вече да извършват служителите от звено „Местни данъци и такси". Това стана възможно с промени в Закона за местните данъци и такси, поясни Васил Тошев от звеното в Сливен. От началото на годината общините са публични изпълнители. Обезпечителните мерки са запор на банкови сметки, запор на моторни превозни средства и възбрана върху недвижими имоти както на юридически, така и на физически лица.

Целта е събираемост на стари задължения от местните налози. Променя се и начинът на определяне на данъчната оценка на недвижимите имоти на предприятията. Досега тя беше отчетната им стойност. От 1 януари 2011 година ще се счита по-високата стойност между отчетната стойност и данъчната оценка. До влизане в сила на изменението, до 30 юни 2010 година фирмите трябва да подадат декларация за нежилищни и жилищни имоти, придобити или върху които е учредено право на ползване преди 1 януари тази година.

За придобитите след тази дата нежилищни имоти от предприятия е регламентирано задължение за подаване освен на декларация  по чл. 17, така и на декларация по чл. 14 в двумесечен срок от придобиването /от учредяване на правото на ползване/, поясни Тошев. За неподалите в срок до 30 юни декларация имуществената санкция е в размер от 100 до 500 лева.