Община Сливен се справя с последствията от обилните валежи
Община Сливен се справя с последствията от обилните валежи / Община Сливен

План за управление при кризи е бил задействан на 6 януари в Община Сливен за справяне с последствията от обилните дъждове. В ранния следобед са отпушени шахтите при Колодрума, Танковата бригада, ж.п.гарата и в района на Изчислителния център.

„Тези шахти са с малка пропускателна възможност, трябва да се отворят по-големи, там където колекторите позволяват, за да могат да поемат водосбора" - каза кметът Кольо Милев. Той очерта основните проблеми в общината в следствие обилните дъждове.

Единият участък е бил пътят към село Бяла, където се е активирало свлачище. Над него има водохващане, което постоянно мокри почвата, тя натежава и поддава. Обмисля се вариант тръбата да бъде отведена до реката, за да може тази водосборна зона да е суха. Пътят вече е чакълиран и възстановен и днес, 10 януари, ще бъде пуснат за движение и в двете платна. Отново в село Бяла придошлата река е отнесла няколко мостчета.

Друго проблемно място са били селата Раково и Ичера. Луда Камчия е преляла и е нанесла щети най-вече на пътната настилка. Според кмета Кольо Милев причината е, че руслата на реките не са почистени.

 В петък е бил обсъждан вариант сливенското село Бинкос да бъде евакуирано. Причината - не навреме отворен шлюз. След отварянето му обаче нивото на реката бързо е спаднало и до екстрени мерки не се е стигнало. Там водата е отнесла пътната настилка. В района на Сливен също е имало проблеми - река Асеновска е изместила коритото

си в района на кв. Даме Груев" и е започнала да подкопава пътя. „Проблемът вече е решен" - обясни зам.кметът Иван Манчев. Подкопани са и основите на моста на река Асеновска близо до кв. „Диньо Дачев". Мостът се укрепва в момента. Високите подпочвени води в квартал „Речица" отново са довели до наводняване на мазета и първите етажи на някои къщи. Екипи на пожарната са се справили с този проблем.

Придошлата Дюлева река е подкопала участък от бул. „Ичеренско шосе". Укрепването на бреговете на реката са включени в проект за около 3,5 млн. лева, който ще се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие".

Кольо Милев благодари на кметовете и кметските наместници на Бяла, Бинкос, Ичера, Раково, Гавраилово и кв. „Речица" за навременната им реакция по време на наводненията, както и на всички институции и фирми, които са се включили в работата по отстраняване на щетите от обилния валеж.