Обновено неврологично отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”
Обновено неврологично отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” / netinfo

Неврологичното отделение на сливенската многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Иван Селимински” днес тържествено отвори врати с вососвет, отслужен от отец Методи. Събитието бе уважено от областния управител Христина Чолакова, директорът на РЦЗ д-р Ивелина Георгиева, общинари.

Ремонтът е на обща стойност 302 хиляди лева, като около 196 хиляди от тях са разходвани за строително-ремонтни работи и 105 хиляди за медицинско оборудване. Средедствата са акумилирани от болницата”, съобщи директорът д-р Методи Попстойков.

„През последните години постигнахме големи успехи в областта на лечението на мозъчно-съдовата болест, туморните заболявания на централната нервна система и лечението на дегенаративните усложнения на гръбначно-стълбния апарат. Инвестициите направени в обновяването и постоянната квалификация на персонала ще подобрят качеството на медицинските услуги за достигане на европейско ниво в отделението, където са най-тежките случаи”, заяви д-р Попстойков.

„Обновеното отделение има 30 легла, но с териториалното му преразпределение се оформи нов интензивен сектор с 6 легла по всички изисквания на неврологичните стандарти. Средногодишно през отделението минават около 1200 болни, като по-голям процент от тях имат тежки съдови заболявания на централната нервна система. Заедно с наличната апаратура отговаряме на всички изисквания и се надявам, че няма да имаме никакви проблеми при следващи акредитации”, каза началникът на неврологично отделение д-р Зара Бояджиева.

„На 5 ноември 1953 година е приет първия неврологично болен в Сливен и тази дата се счита за откриване на отделението, което тогава разполага с три стаи с 15 легла. Завеждащ е бил д-р Хаджиев, който понастоящем е професор в софийската болница „Св. Йоан Рилски”, разказа д-р Бояджиева.

Учител по почтеност и лекарска етика дълги години е бил и покойния д-р Сяров.

През 1993 г. е закупен ЕМГ – апарат, после е въведена доплерова сонография, а д-р Боянов осигурява по програма за донорство и снабдява болницата с нов електроенцефалограф за установяване на мозъчна смърт.