Областната не е върнала решението за консорциума със Заубермахер
Областната не е върнала решението за консорциума със Заубермахер / netinfo

Областният управител Христина Чолакова не е върнала решението на Общински съвет Сливен за създаване на консорциум между общинската фирма „Комунални услуги ” и австрийската „Заубермахер”, а решението, с което съветниците задължават кмета да сключи допълнително споразумение с общинското дружество за продължаване на срока на договора за сметосъбиране и сметоизвозване. Това заяви пред журналисти днес самата Чолакова.

Според нея това решение е незаконосъобразно, тъй като съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация ясно са очертани компетенциите на органите на законодателна и изпълнителна власт. Общинският съвет не е компетентен да възложи на кмета да сключи договор по Закона за обществените поръчки. С това си действие съветниците са приели порочно решение, се казва в мотивите на отказа на областния управител.

Само две решения на Общинския съвет сме върнали – това и още едно – за удължаване на срока на договора на павилион до Текстилния техникум, допълни областният управител. Във втория случай мотивът е, че наемателят не отговаря на изискванията на закона за удължаване на срока на договора, а трябва да се извърши търг или конкурс за отдаване под наем.