Област Сливен е най-бедната в страната

Сливен
Сливен / ThinkStock/Getty Images
Област Сливен е най-бедната в страната, сочи изследване на Института по пазарна икономика. Най-бързо развиваща се област еПловдив. Без изненада най-богатата област е София. 

Над 50 процента от работните места с над 1000 лева заплата са съсредоточени в столицата. Освен с ниски доходи бедните райони на страната имат и висока безработица, посочва Явор Алексиев.

"Колкото по-бавно пада безработицата, толкова и по-бавно нараства и средната заплата в тези региони. Самите икономически процеси не могат да протичат по плавен начин, защото част от трудовата сила стои незаета", посочва Алексиев.

Намалява средната месечна заплата в Сливенско

Освен Сливен с най-слаба икономика тази година се нареждат и Пазарджик, Видин, Силистра и Кърджали. Всички те страдат от липса на частни инвестиции. 

Институтът по пазарна икономика предлага преотстъпване на една пета от приходите от подоходното облагане към общините.Експертите от института са изчислили, че това е ресурс от 634 млн. лв. за 2018 г., което означава почти удвояване на собствените данъчни постъпления на общините.