Няма завишения на радиационния фон в района на Хайдушката пътека
Няма завишения на радиационния фон в района на Хайдушката пътека / Thinkstock/Getty Images

След сигнал в социалната мрежа за завишен радиационен фон в района на Хайдушката пътека кметът на община Сливен инж. Кольо Милев е изпратил писмо до РИОСВ - Стара Загора и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, в което е настоял за своевременно замерване на радиационния гама фон в района, съобщават от общинска администрация.

„Днес РИОСВ Стара Загора, съвместно с Регионалната лаборатория в Стара Загора към Изпълнителна агенция по околна среда, в присъствието на представител на сливенската пожарна извърши замервания. Отчетените стойности от направените измервания с калибриран радиометър дозиметър от акредитираната лаборатория нямат отклонение от дългогодишните мониторингови наблюдения на гама фона в района“, съобщи инж. Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност, управление при кризи и ОМП” при общинска администрация.

От протокола става ясно, че от трите замерени точки, стойностите пред  Общинска администрация сочат 0.19 µSv/h (микросиверта/час), в началото на Хайдушката пътека – 0.25 µSv/h и при координати N42.7043397 и E26.338537/ посочени в сигнала от социалната мрежа/ – 0.26 µSv/h. По данни на специалистите, превишаване на радиационния фон в местност „Карандила” също не се констатира.

Копие на протокола ще бъде изпратено до ръководителите на Държавно горско стопанство Сливен и Природен парк Сини камъни за сведение, на чиято територия се намира Хайдушката пътека.