Нелегалните емигранти, задържани в Сливен, отиват в Агенцията за бежанците
Нелегалните емигранти, задържани в Сливен, отиват в Агенцията за бежанците / netinfo

Петимата нелегални емигранти, които бяха задържани вчера на обяд в Индустриалната зона на Сливен, ще бъдат отведени днес в Държавната агенция за бежанците. Тя следва да ги настани и да прецени дали ще им бъде предоставен статут на бежанци или хуманитарен статут, съобщи Димитър Димитров, началник на група „Миграция" в Областна дирекция на полицията.

И петимата задържани са без документи. Те ще бъдат настанени в специален дом на агенцията докато бъдат обследвани, а срока за най-бързото производство е 30 дни. Двама от емигрантите, според техните показания, са от Ирак и са на 38 и 41 години, а другите трима са ирански граждани и са съответно на 17, 23 и 24 години, съобщи Станимир Колев, зам. началник на ОД на МВР-Сливен. Петимата са били открити между кашони с прежда от фирма „Сифаш" в турски ТИР „Волво" при разтоварване на паркинга на фирма „Евротекстил", чиито служители подали сигнала в полицията.

Емигрантите са били обезводнени, единият от тях е бил в по-тежко състояние и е поставен на системи. На всички е оказана медицинска помощ и в момента са добре. 58- годишният шофьор на ТИР-а, който е жител на русенското село Мартен, не е замесен в трафика, според Колев. Петимата са дали описание на трафикантите, като информацията ще бъде предоставена на турската полиция чрез офицера за връзка. Според версията, която се държи  изцяло на показанията на задържаните и на шофьора, единият емигрант е имал документи и е престоял 2 месеца в Истанбул, а трафикантите са му скъсали паспорта. Всички са пресекли раницата между Ирак и Турция пеш, с различни групи, после са настанени в жилище в Истанбул. За да бъдат превозени са платили по 3 - 4 хиляди долара всеки. Митническата лента, с който е бил запечатан камиона, е била разкъсана на паркинг в Истанбул,

Нелегалните емигранти, задържани в Сливен, отиват в Агенцията за бежанците
netinfo

после съшита със скоба, брезентът е умело зашит. Камионът е потеглил на 4 ноември, в 8. 45 ч. е преминал през ГКПП Лесово, в 14. 30 е минал и освободен на митница Сливен, където са били проверени крайните кашони и не е открито нищо. И така на следващия ден хората са открити при разтоварването и попитали дали не са в Атина. Срещу всички е образувано досъдебно производство, но за лица, които са пресекли незаконно границата и търсят убежище, не се предвижда наказателна отговорност.

Видеото можете да гледате ТУК.