Не се търсят учители в Сливенска област
Не се търсят учители в Сливенска област / Дарик Сливен Архив

В област Сливен все още са повече учителите, отколкото местата. Това заяви пред Дарик началникът в оставка на Регионален инспекторат по образование Иван Славов. Той коментира, че има излишък на учители и то по всички предмети. Няма обявено свободно работно място, за което кандидатите да не са значително повече. Това се наблюдава и в предучилищното, началното образование и по отделните предмети в прогимназиалния и гимназиалния етап.

Близо 50 преподаватели ще останат без работа през новата учебна година. Единствено в професионалната гимназия по текстил и облекло ще бъдат съкратени 5-6 учители, причината е неуспешно реализиран прием на ученици след 7-ми и 8-ми клас. В останалите учебни заведения няма сериозни съкращения, уточни Славов.

Търсене на кадри има в социално-педагогическия интернат в село Драгоданово.  Там са необходими учители и възпитатели с психологическа подготовка за работа с ученици с по-особено поведение.

11 паралелки са закрити след 7-ми клас в областта. Успешен е приемът в 28 паралелки. След 8-ми клас закритите паралелки са 9, а реализираните - 24, информира Иван Славов.