Над 50 стари сметища в страната са вече закрити
Над 50 стари сметища в страната са вече закрити / Дарик Сливен

18 системи за управление на отпадъци, финансирани по ОП „Околна среда" , вече са изградени. Използван е целия наличен ресурс по европейския фонд. Това заяви в село Хаджидимитрово министъра на околната среда и водите Ивелина Василива.

По думите й тези проекти допринасят за опазването на околната среда, за създаването по-добър стандарт на живот и икономически възможности за общините. „ Това е един проект, който е от особена важност, защото освен, че дълго бе забавян, процедури по обжалване и реалната строителна дейност започна в средата на годината, но общините успяха да се справят в изключително кратки срокове", каза министърът.

За доизграждане остават няколко системи. В Разлог почти приключват строителните дейности, в Бяла, област Русе държавата е готова да подпомогне общината в изграждането на първата клетка на депото, регион Благоевград е с подготвен проект, Дупница приключва с подготовката проекта, информира още Иевлина Василева.

През 2015 година са закрити над 50 стари сметища, от 37 са по проект, финансиран от ОП „Околна среда".

Министър Василева присъства на официалната церемония по по откриване на новата Регионална система за управление на отпадъците в Ямбол. Новото депо е изградено по Проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Ямбол - Първа фаза". Той бе изпълнен в пратньорство от общините Ямбол, Сливен, Нова Загора, „Тунджа" и Стралджа, като община Ямбол бе водеща община по проекта. Новата регионална система ще обслужва 270 хиляди жители на петте общини. В рамките на проекта бе извършено също и закриване и рекултивация на старите сметища на общините Ямбол, Сливен, Нова Загора и Стралджа.

Реализираният по ОП „Околна среда" проект бе на обща стойност 31 266 832 лева.