Млади творци могат да участват в Националния конкурс „Хартията в съвременното изкуство”
Млади творци могат да участват в Националния конкурс „Хартията в съвременното изкуство” / Sofia Photo Agency, архив

Национален конкурс на тема „Хартията в съвременното изкуство”, организира фондация „Йордан Парушев”. Наградният фонд е 10 000 лева, съобщава основателят на фондацията Деян Парушев. Конкурсът е за млади автори до 35-годишна възраст и се вписва в най-важните дейности на фондацията - продължение на педагогическия подход на Йордан Парушев и неговите амбиции да помага на млади автори, както и да осъществява връзка между широката публика и съвременното изкуство. Амбицията на фондацията e да създаде престижен конкурс със стандартите на най-добрите европейски конкурси за изкуство.

Конкурсът се провежда на всеки 2 години под формата на биенале. Няма такса за участие, отворен е за всички автори, живеещи в България млади творци. Те могат да предложат до 5 творби без ограничения във формата или категорията. Включват се всички класически изобразителни изкуства, а също и видео арт, пърформанси, инсталации, обекти, фотография, стига да са със, чрез или върху хартия. За да участват в конкурса кандидатите трябва да изпратят по електронната поща попълнен формуляр за участие, който може да изтеглят от сайта на фондацията, предварително разпечатан, попълнен на ръка, подписан и отново цифровизиран, както и снимки на техните произведения.

Крайният срок за изпращане на формуляра и снимките или линкове на творбите e 1.06.2014 година.

Финалистите на конкурса ще бъдат уведомени по имейл и трябва да изпратят оригиналните творби. Наградените творби остават собственост на техните автори и те ще могат да разполагат с тях след приключване на изложбите на конкурса през 2014-2015 година.

 

Фондация „Йордан Парушев” назначава за председател на журито професор Станислав Памукчиев. Другите членове са избрани от Съюза на българските художници, Великотърновския университет « Св.св.Кирил и Методий » и Община Сливен : Любен Генов-председател на СБХ, проф. Ани Бояджиева,  доц. Красимир Добрев и гл. ас. Владимир Аврамов. Петчленното жури ще се събере след приключване на онлайн кандидатстването и ще избере номинираните за наградите на конкурса. Те ще бъдат между 20 и 50 в зависимост от качеството и размерите на творбите.

Творбите на всички финалисти ще бъдат показани на изложба на конкурса през месец юни в галерия « Сирак Скитник » – Сливен, която ще бъде открита на 30 юни. През август 2014 годината изложбата ще гостува в галерия « Райко Алексиев » – София, в изложбените зали във Велико Търново през есента, както и в Българския културен център в Париж през зимата 2014-2015.

Наградите ще бъдат обявени по време на откриването на изложбата. Голямата награда „Йордан Парушев” е пластика по проект на Йордан Парушев, грамота и 7 000 лева.