СНИМКИ: Кукерландия 2016
СНИМКИ: Кукерландия 2016 / netinfo
Рекорден брой участници от общо 77 маскарадни групи ще дефилират в Ямбол по време на 19-то издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия – 2018“. Зрелищното събитие е в рамките на четири последователни до 25 февруари. Кулминацията е двудневният Парад на маскираните, провеждан днес и утре.

Началото на програмата е в 10.00 часа. В събота първи ще дефилират представителите на домакините от община Ямбол – Кукерска група при Младежки дом „Г. Братанов“, която миналата година бе отличена от журито като носител на най-голямата награда. Половин час преди това ще бъде традиционното за ямболския фестивал „кукерско хоро“, с което се дава символичното начало на състезателното дефиле.

Общо 20 са новите групи, които ще се представят за първи път в Ямбол. Сред тях са кукерската група от бургаското с. Бродилово и „Кукер без маска“ от Малко Търново, съставът от с. Айдемир, Силистренско, кукерите от с. Столетово, Пловдивско, сурвакарите от с. Джерман, Кюстендилска област, „Васильовските дервиши“ от с. Семчово, Пазарджишко, „Турийските кукери“ от едноименното Старозагорско село, сурвакарите от с. Косача, Пернишко и др.

Присъствието на маскарадни групи буквално от всички краища на България отново превръща „Кукерландия“ в едно от най-зрелищните и мащабни фестивални събития в страната. Провокативен и всеки път различен заради въвежданите допълнителни атракции, ямболският фестивал печели любовта на участници и публика с всяка изминала година. Показателно е, че само в рамките на последните 5-6 години броят на маскарадните групи се е увеличил двойно, а празникът привлича хиляди гости от страната и чужбина.

ХІХ Международен маскараден фестивал „Кукерландия“ – Ямбол 2018 се провежда под патронажа на министъра на културата  Николина Ангелкова.