Книга с историята на Ямбол е спецалният подарък за ученици и преподаватели
Книга с историята на Ямбол е спецалният подарък за ученици и преподаватели / Община Ямбол

Книга с историята на град Ямбол е специалният подарък, който всеки ямболски ученик и преподавател получава по случай началото на новата учебна година. Изданието е на община Ямбол и проследява развитието на града и района още от праисторическите времена до наши дни.

Самото издаване на „История на Ямбол“ е достатъчно значим факт, като се има предвид, че последната подобна книга е от преди повече от 40 години.  Изданието е дело на авторски колектив от Регионалния исторически музей в Ямбол, а научен консултант и редактор на книгата е проф. Пламен Павлов.

Отпечатването й е изцяло с дарителски средства. „Историята на Ямбол“ представя накратко развитието на града през различните исторически епохи по достъпен и популярен начин. Едновременно с това отразява и новостите в изучаването на историческото ни минало.

Изключително богатият  илюстративен материал, предоставен от Историческия музей и Държавен архив – Ямбол, също е едно от достойнствата на книгата. Още на първия учебен ден Историята на Ямбол е вече в ръцете на всички първокласници и повечето ученици от общинските училища в града.

Предоставянето на книгата се извършва по график, като се започна от началните училища. В следващите дни Историята на Ямбол ще бъде разпространена сред всички ученици и преподаватели, включително и професионалните гимназии, детските градини, както и сред студентите и преподавателите във Факултета „Техника и технологии“ .