Започва дезинсекция срещу огнища на нодуларен дерматит в Димитровград
Започва дезинсекция срещу огнища на нодуларен дерматит в Димитровград / Darik News, архив
 Първото пръскане от трикратната дезинсекция на кестеновите дървета на територията на Сливен и Сливенски минерални бани се извършва днес. Обработката е по график и ще продължи до 12.00 часа на следващия ден. Това съобщи Емилия Кючукова, главен експерт в отдел „Екология” в община Сливен.

На територията на Сливен и Сливенските минерални бани, като тротоарни дървета или дървета в групи и масиви в парковата среда, са картотекирани 406 дървета от вида Aesculus hippocastanum (Конски кестен), на възраст между 40 и 80 години.

„Тези дървета страдат много от един вредител – Cameraria ohridella (Миниращ листов молец). Тази малка пеперуда развива четири поколения годишно. Пеперудите снасят яйцата си върху кестеновите листа, ларвите прогризват листата и се настаняват вътре, където какавидират. Този цикъл се повтаря 3 пъти за едно лято, а последните какавиди презимуват в опадалите през есента листа. Това на практика „оплешивява” кестеновите дървета. Всяко заразено листо пада и в разгара на лятото може да опадат по-голямата част от листата на дърветата. Това води до поетапно умиране на дърветата”, посочи експертът.