Хоро на протест – само в Сливен
Хоро на протест – само в Сливен / Дарик Сливен

Сливен показа, че гражданският протест може да бъде и празник. Близо 2000 човека се събраха на площад „Х. Димитър” в Сливен, за да се включат в поредния протест срещу монополите. Посрещнаха ги възрожденски песни и развети знамена. Протестът стартира с изчитане на приетите искания на срещата на техническите ръководители на протестите, който се проведе вчера в града под Сините камъни. След прочитане на всяко искане от събралото се множество се чува „Да!”, а веднага след това много от събралите се хора се изказаха.

След което десетки се хванаха на българско хоро. Протестното шестие се насочи към сградата на EVN. Хората преминаха по ларгото и към тях от всички преки продължиха да се присъединяват още протестиращи. Шествието спира на няколко пъти под звуците на химна "Мила Родино".

 

На „Розова градина” към протестното шествие се присъединиха и голяма група роми, които също искат да протестират срещу монополите. Преди това, при изказванията на площада, Стоян Дечев, който е от ромския етнос, каза, че те са солидарни с исканията на протестите. „Ние също плащаме сметки, а нашите електромери са качени по стълбовете, на 4 метра над земята и само инкасаторите имат достъп до тях. Така ние не можем да контролираме какво количество ел.енергия изразходваме” – подчерта той.

Към протеста се присъединиха и хора с кучета. Собственицата на едно от тях, което се казва Бриго, подчерта, че съжалява, че не е сложила плакат на любимеца си: „Бриго ще е по-добрият премиер”.

Пред сградата на енергото шаранът, закачен на въдица, който символизира, че всички ни правят на шарани, бе натъпкан с фактури за електроенергия и "удавен" в реката.

Протестът протича без ексцесии до този момент. Според предварителната програма на протеста в Сливен, той ще завърши отново на пл. "Х. Димитър".