Големи са пораженията от дъжда в Сливенско
Големи са пораженията от дъжда в Сливенско / netinfo
Над 25 литра на квардатен метър дъжд е паднал в Сливенско в събота, неделя и понеделник. 20 села, предимно от равнинната част на общината, са пострадали, съобщи Снежана Кънева, директор на дирекция "Строителство, екология и управление при кризи".

В град Сливен 10 от централните улици са се превърнали в реки, тъй като голямото количество вода не се е отимало в шахтите. В районите на магазин "Технополис", тролейбусно обръщало „Сини камъни”, Ж.П. гара и Колодрума е било затруднено оттичането и са се образували завирени площи. Това констатираха двете комисии, които посетиха местата, където проливните дъждове предизвикаха проблеми.

 Вятърът е съборил много листа, които са запушили решетките към дъждоприемните съоръжения и това допълнително е допринесло за наводненията. Повече от 17 улици в населените места, в това число и улици-участъци от четвъртокласната пътна мрежа, са със сериозни нарушения на пътната настилка, което възлиза на повече от 25 000 кв. м.

Сериозно е било положението с язовира в село Николаево. Чашата на водоема не е могла да побере високите води, залети са били земеделски земи и третокласния път Сливен - Кермен. Пожарникари и служители на ВиК са отворили преливника, изпомпали са вода, почистили са и са освободили отвора на преливната тръба.

Комисиите са констатирали, че е намалена устойчивостта на земнонасипните диги на каскадата микроязовири и съществува реална опасност от разкъсване на същите последователно или едновременно, което от своя страна създава опасност от прилив на огромни водни количества за този водосбор.