Дъждовете оставиха под вода декари с насаждения в Стралджанско
Дъждовете оставиха под вода декари с насаждения в Стралджанско / Общински пресцентър Стралджа

Само за последните два дни падналият дъжд на територията на Стралджа е достигнал 86 л/кв. м., съобщават от общинския пресцентър. Така за месеца вече са отчетени рекордните 175 л/кв.м., което представлява 1/3 от годишните валежи за района. Земеделската кооперация „Начало 93”, която в началото на годината понесе сериозни загуби от скъсване дига на река Мараш /под 60 см. вода тогава останаха над 4 хил. дка есенници/, сега  отново е в плен на водата. Преовлажнени са 1400 дка със слънчоглед в местността „Блатото”. За големи площи под вода съобщават и тютюнопроизводителите, които закъсняват със сеитбата вече 10 дни. Буквално удавени са и новозасятите зеленчуци в частните градини.

От общината следят постоянно нивото на реките Мараш и Мочурица. Има повишение,  но след спиране на дъждовете водата бързо се оттича и нивото пада. Разливи има на реката в Лозенец, на 25 см. до критичното ниво е водата в каналите край Атолово. Подпочвените води видимо са се вдигнали, което е довело до наводнения на мазета и приземни етажи. Язовирите в общината също са под контрол.

Въпреки огромното количество дъжд, което се изля през месец май , включително с градушки над землищата на Тамарино, Саранско и Зимница, изкуствените езера на територията на общината не представляват опасност за населението. В изпълнение заповед на кмета Митко Андонов концесионери и наематели се погрижиха доста по-рано да  изпуснат голяма част от водата и така да се предпазят от излишни проблеми.