Ден за високопоставени гости на учението на полигон „Ново село”
Ден за високопоставени гости на учението на полигон „Ново село” / Дарик Сливен, Архив

Ден за високопоставени гости на международно учение SABER GUARDIAN на полигон „Ново село“ се провежда днес. Най-голямото за годината международно учение SABER GUARDIAN се провежда в периода от 21 март до 4 април. В него участват близо 700 военнослужещи от 12 нации.

Учението е многонационално компютърно-подпомагано учение, планирано да се проведе в рамките на няколко години с домакинството на част от държавите-участнички – Азербайджан, Армения, Белгия, България, Грузия, Молдова, Полша, Румъния, САЩ, Сърбия, Турция и Украйна. „Основната цел на занятието е да се отработват и надграждат процедури за работа на подобен вид щаб на многонационална бригада, да се създаде баланс в отношенията и поставяне на задачите в две такива много различни дейности като мироподдържаща и хуманитарна операция в едно и също време” – коментира заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Красимир Кънев.

Ричард Лонго - зам.-командир на силите на САЩ в Европа съобщи, че догодина се предвижда трета част от учение да бъде проведено в Украйна и тогава броят на участниците и новото ще нарасне още повече. Той допълни, че в учението в Ново село са участвали 16 украински военнослужещи , водени от подполковник, които са се представили много добре в щаба на многонационалните сили. Решението за провеждането в Украйна е било взето преди повече от година със самото начало на цикъла SABER GUARDIAN, така че това, което се случва в момента е просто съвпадение. Преди днешния Ден за високопоставени гости, в периода 22–27 март участниците в учението проведоха „Академичен курс”.

Целта е да се повиши оперативната съвместимост на партньорите от НАТО при осъществяване на командване на многонационални формирования при изпълнение на мисии или оказване на хуманитарна помощ с подчинена многонационална сила. Крайната цел е да се подобри съвместимостта между въоръжените сили на участващите страни, както и да се повиши доверието и разбирателството между тях, а също така укрепване, разширяване и задълбочаване на регионалното стратегическо партньорство и сътрудничество в областта на сигурността.